Dubbelslag in Muggenburg-Zuid: Ruim 700 woningen en commerciële voorzieningen

Motie JessLokaal unaniem aangenomen

Het college van B&W gaat een plan maken om ruimte te maken voor commerciële activiteiten in de nieuw te bouwen wijk Muggenburg-Zuid. Dat heeft de gemeenteraad van Schagen unaniem besloten na een ingediende motie door JessLokaal. 

In de oordeelsvormende vergadering gaf JessLokaal al aan dat de partij streeft naar leefbaarheid in de wijken. Leefbaarheid creëer je onder meer door ruimte te maken voor commerciële voorzieningen zoals een supermarkt, maar ook andere kleine winkels zoals een bloemist of een kapperszaak. Deze voorzieningen hebben naast hun commerciële functie, ook een sociale functie in de wijk. Voor sommige mensen helpen winkels op loopafstand om meer in contact te blijven met de medemens door het praatje aan de kassa of het gesprekje in de kappersstoel.

Om deze reden besloot JessLokaal een motie in te dienen in de raadsvergadering om deze voorzieningen te waarborgen. Tijdens de oordeelsvormende vergadering waarschuwde wethouder Simco Kruijer voor vertraging op het gehele plan als er een bestemmingsplanwijziging moet worden doorgevoerd door middel van een amendement. Omdat de fractie geen vertraging wil op de geplande woningbouw, is er gekozen voor een motie die kan worden uitgevoerd gedurende de bouwfase.

Die vertraging op de woningbouw zou zeer onwenselijk zijn geweest. Het plan Muggenburg-Zuid bevat een woningbouwprogramma met daarin 726 woningen, waarvan 290 in het goedkope segment. Van deze 290 woningen zijn verreweg de meeste woningen ook nog eens huurwoningen. Met dit plan hoopt JessLokaal een belangrijke slag te slaan op het inkorten van de wachtlijsten voor een sociale huurwoning. 
Ook is JessLokaal blij dat er wordt gekeken waar het passend is om hoger te bouwen dan drie bouwlagen. Door iets hoger te bouwen gaan we efficiënter met de ruimte om en blijft er meer ruimte over voor andere functies in een wijk.

supermarkt supermarkt