Opvang Asielzoekers Waarland & Dirkshorn ter bespreking op 16 september

Meld je bij de fractie met vragen

Het college heeft afgelopen dinsdag (10 september) besloten om voor 2 opvanglocaties Asielzoekers te gaan. Het college stelt voor om in zowel Dirkshorn als in Waarland 150 asielzoekers op te vangen. Aankomende maandag gaat de gemeenteraad daarover praten. De raad moet namelijk toestemming geven of de locaties van Dirkshorn en Waarland aangedragen mogen worden voor opvang. Het aan de raad of zij direct op maandag zelf een besluit nemen of dat dit 25 september wordt genomen. 


Schagen vangt op dit moment (maximaal) 250 asielzoekers op ten oosten van stad Schagen. Door de provincie is Schagen Oost gekenmerkt als Bijzonder Provinciaal Landschap (BPL) en heeft de opvang daarom voor maximaal 1 jaar toegestaan, tot uiterlijk april 2025. Het college is daarom bezig met een andere plek in de gemeente voor opvang. Het college zag geen geschikt alternatief in de stad Schagen. Door de minimumeis van het COA van 150 vluchtelingen per locatie is ervoor gekozen om 2 locaties te zoeken in dorpen. De stukken zijn te vinden via de onderstaande link.

Hoe staat JessLokaal in de discussie?
JessLokaal vindt dat de gemeente zijn eerlijke deel moet pakken. In aanloop naar de verkiezingen (van 2022) hebben wij als volgt gereageerd of er een asielzoekerscentrum in de gemeente zou moeten komen: ”Wij willen hierin geen voorloper zijn. Bij nijpende vraag is er bereidheid. De ervaringen die we hebben in de gemeente zijn positief.”  Met de komst van de spreidingswet heeft elke gemeente een taakstelling gekregen, voor Schagen is dat minimaal 276 vluchtelingen. Wij hebben tussentijds aangegeven dat wij er voor zijn dat Schagen minimaal aan zijn taakstelling voldoet. Wij hebben aangegeven het liefst in Schagen Oost opvang te zien voor langer dan 1 jaar (duurzaam). Als fractie zijn wij ermee bekend dat dit geen optie is door de opstelling van de provincie Noord-Holland. De fractie gaat zich nu beraden of zij het college steunen om voor de 2 locaties van Dirkshorn en Waarland te gaan. Heeft u vragen of wilt u uw mening met de fractie delen? Zeker doen: u kunt ons bereiken via het mailadres van de fractievoorzitter Lars Dignum: L.dignum@raadschagen.nl of via zijn nummer
06 1434 7341

Crisisnoodopvang-Petten Crisisnoodopvang-Petten