Hoe nu verder met het Burgerberaad? Niet aanpassen, maar aannemen!

Gemeenteraad gaat in werkgroepen aan de slag.

Tijdens de oordeelsvormende vergadering van 5 september heeft de gemeenteraad voor het eerst een formele reactie gegeven op de uitkomsten van het Burgerberaad, oftewel, het Burgerakkoord. Waar de burger vraagt aan de politiek om aan de slag te gaan met de uitkomsten, draaide de vergadering uit in een discussie over het woordje ’overnemen’ in het raadsvoorstel. Ook werden er al verschillende bezwaren geuit over sommige besluiten in het Burgerakkoord. JessLokaal wil serieus aan de slag met de besluiten van de inwoners. Dat wil zeggen: Kijken hoe iets wel kan in plaats van redenen noemen waarom iets niet kan.

Maandenlang hebben betrokken inwoners van de gemeente Schagen zich ingezet samen met G1000 om aan de politiek te laten weten hoe een leefbare gemeente Schagen er volgens de inwoners uit ziet in de toekomst. Na een proces van ideeën bedenken, samen voorstellen maken en besluiten nemen werd er voor het zomerreces een Burgerakkoord gepresenteerd aan de gemeenteraad. In dit akkoord staan 42 beslispunten waarvan de inwoners van de gemeente Schagen willen dat er iets mee wordt gedaan. Vooraf werd door de politiek beloofd, dat alle besluiten zouden worden uitgevoerd, tenzij er wel heel zwaarwegende argumenten zouden zijn om het niet te doen.

Tijdens de vergaderingen kwamen een aantal partijen al met een argumenten die voor hen zwaarwegend zijn om besluiten aan te passen, niet over te nemen of niet uit te voeren. JessLokaal staat daar anders in. Ondanks dat JessLokaal zich niet volledig in alle besluiten kan vinden, vinden wij het belangrijk dat we serieus omgaan met de wens van de inwoner. De laatste jaren is er veel te doen over hoe de inwoners betrokken moeten worden in verschillende situaties. In dit geval hebben honderden inwoners van de gemeente moeite gestopt in concrete voorstellen voor de gemeenteraad. JessLokaal vindt dat de politiek dan haar uiterste best moet doen om deze voorstellen ook uit te voeren. Natuurlijk zijn er altijd factoren die een bepaald besluit belemmeren (financiën, Wet- en regelgeving), maar dan is het aan de politiek om te kijken hoe deze besluiten op een andere, creatieve manier kunnen worden uitgevoerd.

De volgende stap is het vormen van werkgroepen. De besluiten van de inwoners zijn verdeeld onder de portefeuilles van de collegeleden. De griffie gaat vijf werkgroepen vormen met raads- en steunfractieleden die gaan kijken hoe besluiten uitgevoerd kunnen worden. Hierbij kunnen ze altijd de monitor/klankbordgroep vanuit het Burgerberaad gebruiken voor advies of verduidelijking over de voorstellen. JessLokaal zal in deze werkgroepen een constructieve houding aannemen door te kijken hoe de voorstellen van de inwoners kunnen worden uitgevoerd.  

Overhandiging burgerakkoord Overhandiging burgerakkoord