Volgende stap voor Schagen-Oost, helaas geen woonmilieu op Lintje Lagedijk

Omgevingsvisie stad Schagen 2040 vastgesteld door gemeenteraad

Door het vaststellen van de omgevingsvisie stad Schagen 2040 is de ontwikkeling van Schagen-Oost weer een stap dichterbij gekomen. Hierdoor kan de gemeente Schagen de Wet Voorkeursrecht op deze gronden weer verlengen. Het idee om een groen woonmilieu op het Lintje Lagedijk te ontwikkelen werd helaas door de meerderheid van de raad uit de omgevingsvisie geschrapt.

In de omgevingsvisie stad Schagen 2040 zijn nu 6 in plaats van 7 mogelijke bouwprojecten opgenomen. Muggenburg-Zuid en Schagen-Oost zorgen hierbij voor de grootste aantallen woningen in deze visie. Naast deze buitenstedelijke projecten, zijn er ook 4 binnenstedelijke projecten opgenomen: Westerpark, kop van de haven, Zuiderweg en centrum Schagen.

Volgens de meerderheid van gemeenteraad is er op het Lintje Lagedijk geen plek voor woningbouw. JessLokaal vindt deze locatie wel geschikt om op een landschappelijke manier woningen te bouwen. Door de recente verruiming van de regels voor bouwen in bijzonder provinciaal landschap, wordt het voor gemeenten beter mogelijk om op een verantwoorde manier woningen te bouwen in het buitengebied. JessLokaal had deze locatie graag in de omgevingsvisie gehouden, maar de meerderheid van de raad besliste anders.

Gelukkig zijn er wel 6 mogelijke projecten opgenomen in de omgevingsvisie. Dat deze projecten hard nodig zijn om aan de vraag naar woningen te voldoen, staat voor JessLokaal als een paal boven water. Nog steeds zien wij de lange wachtlijsten voor een sociale huurwoning en zien we startende gezinnen die geen passende woning in onze gemeente kunnen vinden. Wij hopen met deze visie weer een stap te zetten naar het bouwen van meer woningen.

Naast woningbouw geeft de omgevingsvisie ook inzicht in hoe de toekomst van Schagen eruit moet zien als het gaat over infrastructuur, natuur en bedrijvigheid.

IMG_0039 IMG_0039