Raad steunt oproep Warmenhuizen. Doorfietsroute langs het dorp.

Motie JessLokaal unaniem aangenomen door de Raad.

De gemeenteraad heeft geluisterd naar de wens van het dorp Warmenhuizen en de Fietsersbond om de doorfietsroute in Warmenhuizen over de Debbemeerweg te laten lopen. Door middel van een motie van JessLokaal heeft de wethouder hiervoor de opdracht gekregen.

 

In heel Nederland wordt de komende jaren gewerkt om doorfietsroutes aan te leggen. Doorfietsroutes zijn speciaal aangelegde fietsroutes in Nederland die zijn ontworpen om comfortabel, snel en veilig fietsen over langere afstanden mogelijk te maken. Deze routes zijn een belangrijk onderdeel van het Nederlandse fietsbeleid en hebben als doel om fietsen een aantrekkelijker te maken, vooral voor forenzen, ouderen en scholieren.

De eerste route die in onze Noordkop wordt aangelegd is de route van Den Helder, via Schagen naar Alkmaar om uiteindelijk richting de Randstad te gaan. Doelstelling is om alle tussenliggende kernen met elkaar te verbinden. Een doorfietsroute heeft brede fietspaden zonder obstakels en met duidelijke bewegwijzering. De routes minimaliseren interactie met auto’s en hebben veilige oversteekplaatsen met voorrang voor fietsers.

 

De geplande route bij Warmenhuizen slingert langs het centrum met twee drukke parkeerplaatsen, hier is veel kruisend verkeer en is van doorfietsen geen sprake. Langs de Debbemeerweg ligt al een vrijliggend fietspad en zijn bijna geen drukke punten. De fietser die het centrum in wil kan, afslaan en het dorp ingaan.

Zowel de fietsersbond als de dorpsraad van Warmenhuizen drongen al enige tijd aan bij de gemeente Schagen om de route aan te passen. Tot dusver vonden ze geen gehoor bij de wethouder.

JessLokaal steunt participatie en geeft met deze motie wel gehoor aan de wens van het dorp Warmenhuizen. De unanieme aanname van de motie geeft aan dat de gehele gemeenteraad er zo over denkt en hiermee wordt een duidelijke opdracht aan wethouder Heddes gegeven.

 

 

 

 

 

 

kaartje-doorfietsroute-wnh kaartje-doorfietsroute-wnh