Gemeente Schagen constateert 32 gevallen van woonfraude

Speerpunt JessLokaal; aanpak oneigenlijk gebruik woningen succesvol

In 2021 is gestart met het project “Oneigenlijk gebruik woningen”. Het gaat hier om woningen waarvan het vermoeden bestaat dat deze woningen worden verhuurd aan toeristen of arbeidsmigranten. Deze woningen worden onttrokken aan het woningbestand en dat is verboden.

Begin 2023 waren er 210 adressen,  waarvan het vermoeden bestond van oneigenlijk woninggebruik. Het team Burgerzaken (woonfraude) heeft 15 adressen in onderzoek genomen voor adresonderzoek. Toezicht en handhaving heeft 195 adressen gecontroleerd op oneigenlijk gebruik. Uit de controles is gebleken dat op 32 adressen niemand ingeschreven staat, maar deze wel bewoond worden (= woonfraude) en nog eens 27 adressen blijken onbewoond te zijn en staat ook niemand ingeschreven. Het team Burgerzaken (woonfraude) doet hier nader onderzoek naar.

In  2024 is er wederom een vermoeden van oneigenlijk gebruik bij 203 woningen. Het team Burgerzaken (woonfraude) is ook deze vermoedelijke gevallen weer aan het onderzoeken. JessLokaal is tevreden over de aanpak en de resultaten van het team Burgerzaken (woonfraude).

Oneigenlijk woongebruik moet worden uitgebannen. Deze woningen zijn keihard nodig voor onze eigen inwoners.

Oneigenlijk woninggebruik Oneigenlijk woninggebruik