Gemeenteraden mogen straks in uitzonderlijke gevallen digitaal vergaderen

Bijvoorbeeld met een heftige storm

Het Kabinet heeft op 25 april besloten om het wetsvoorstel Digitaal vergaderen te accorderen, dat betekent dat digitaal vergaderen mogelijk is in bijzondere omstandigheden. Bijvoorbeeld in geval van een griepgolf of een storm met code rood. De ministerraad heeft ermee ingestemd om dit wetsvoorstel naar de Tweede Kamer te sturen.

Fysiek vergaderen blijft norm

De mogelijkheid om raadvergaderingen digitaal te voeren kwam door de Covid-19 pandemie in een stroomversnelling terecht. De mogelijkheid hiervoor werd vastgelegd in de Tijdelijke wet Digitale Beraadslaging en Besluitvorming. Om digitaal vergaderen permanent mogelijk te maken is een wetsvoorstel voorbereid dat eind 2022 voor advies aan de Raad van State is gestuurd. Naar aanleiding van het advies van de Raad van State, die kritisch is op het gelijkstellen van de digitale en fysieke vergadering, is het oorspronkelijke wetsvoorstel aangepast. In de wet wordt nu vastgelegd dat het de voorkeur heeft om fysiek te vergaderen. Slechts in uitzonderlijke omstandigheden bestaat de mogelijkheid om te kiezen voor een digitale vergadering. Kortgezegd gaat het daarbij om zaken die buiten de macht van de gemeenteraden ligt, zoals een heftige storm met bijvoorbeeld code oranje of rood. Daarbij wordt de afweging aan de volksvertegenwoordigingen zelf gelaten, omdat zij het beste de lokale situatie kunnen beoordelen.

Experimenteren met hybride vergaderen

Het wetvoorstel bevat ook een mogelijkheid om te experimenteren met hybride vergaderen, waarbij deelnemers zowel fysiek als digitaal mee kunnen doen. Nu zijn we daar als JessLokaal geen voorstander van. Met name de argumentatie hiervoor is voor ons onbegrijpelijk. Bijvoorbeeld dat de nieuwe wet als voordeel heeft, dat de vergaderingen vooral voor mensen die bijvoorbeeld een lichamelijke beperking of vermoeidheidsklachten hebben toegankelijker maakt. Daarmee gaat ze in op de discussie over diversiteit en inclusiviteit. Tegelijkertijd wordt er niet gesteld dat dit ook betekent, dat we in de lokale volksvertegenwoordiging mensen moeten opnemen die niet in staat zijn om fysiek vergaderingen bij te wonen.

Is de Wet nu akkoord?

De Tweede Kamer zal het wetsvoorstel nu gaan behandelen. Daarna gaat het voorstel naar de Eerste Kamer, voordat de wet in werking kan treden.

WhatsApp Image 2024-04-28 at 19.34.49 WhatsApp Image 2024-04-28 at 19.34.49