Het eerste gedeelte van Noorderlicht, het bouwplan tussen Tuitjenhorn en Warmenhuizen is bijna gereed. 120 ’tijdelijke’ woningen worden opgeleverd, waardoor de eerste bewoners in het 2e kwartaal van dit jaar hun huis kunnen betrekken. En dat is voor Nederlandse begrippen pijlsnel gegaan: Het is namelijk slechts 2 jaar terug dat de eerste plannen hiervoor zijn gemaakt. Waarom mist deze snelheid in andere bouwplannen?
Hoewel het bouwproces voor een wijk gemiddeld 1.5 tot 2 jaar in beslag neemt, duurt het hele proces van eerste schetsen tot bewoning zo’n 7 jaar in Nederland. Dat heeft te maken met alle wettelijke processen die een bouwplan dient te doorlopen. Van milieurapporten, tot termijnen van bezwaarprocedures. Het Noorderlicht is in twee jaar gebouwd, omdat daar woningen zijn gebouwd via een andere procedure. Een versnellingsprocedure met voor- maar ook nadelen. Het grootste nadeel voor initiatiefnemers en eigenaren is de tijdelijkheid van de woningen. Op papier mogen de woningen namelijk slechts 20 jaar staan.
Als gevolg van de migratiestromen vanuit Oekraïne in 2022, mocht bouwplan Noorderlicht worden ontwikkeld via de Crisis- en Herstelwet. Deze wet maakt het mogelijk de procedures sneller te doorlopen. Voorwaarde is dat deze wet alleen mag worden ingezet voor tijdelijke woningen voor een periode van maximaal 20 jaar. De initiatiefnemers, K Dekker & De Nijs, hebben woningen gebouwd die veel langer zouden kunnen staan. De gemeenteraad van Schagen zal rond 2040 gaan besluiten of de tijdelijkheid wordt verlengd. De kans is groot, dat daartoe dan zal worden besloten, maar op dit moment zullen we ons aan de wettelijke regels moeten houden.
De bovenstaande procedure kan dus niet voor andere bouwplannen ingezet. De ingewikkelde procedures dienen voor elk bouwplan te worden doorlopen. Zonde, want we hebben al te weinig personeel bij de overheid om alle bouwplannen goed op snelheid te houden. Hopelijk maakt het nieuwe kabinet prioriteit van minder regelgeving en dus voor meer snelheid.