Blog van Hans: Draagvlak bij RES staat onder druk.

Onderstaande blog is geschreven door fractievoorzitter Hans Kröger

Ik maak mij grote zorgen over de ontwikkelingen rondom de uitwerking van het klimaatakkoord. Onze inwoners en bedrijven moeten straks investeren en willen weten waar ze aan toe zijn. Maar binnen het gehele proces moet er eerst een Regionale Energiestrategie (RES) worden opgesteld. Dat heeft het Kabinet uitbesteed aan de regio’s. Dus ook onze regio moet over een half jaar de eerste visie op alternatieve energieopwekking vastleggen in een Regionale Energiestrategie. We zien landelijk dat gemeenten zoeken nog naar hun rol. Binnen onze regio lijkt het rustig te verlopen en zijn we bijna klaar. Op 15 januari 2020 krijgen de gemeenteraden van de Kop van Noord-Holland de gelegenheid om in Den-Helder hun mening te geven. 

JESS maakt zich grote zorgen over de komende ontwikkeling. Want op 15 januari worden de gemeenteraden ‘even bijgepraat’ over de stand van zaken in de Regionale Energiestrategie. Maar JESS is bang dat er in het RES-overleg beslissingen worden genomen waar we als politieke partij alleen achteraf mee kunnen instemmen. De raadsfractie van JESS wil voor de inwoners van de gemeente Schagen kunnen meepraten, en pleiten ervoor dat het gesprek in de openbaarheid gebeurt tijdens een oordeelsvormende vergadering binnen de gemeente Schagen. 

Huidige situatie 

Begin juni 2020 moeten provincies, waterschappen en gemeenten hun concept-RES klaar hebben. In feite is het een optelsom: de regio’s moeten berekenen hoeveel stroom en warmte ze kunnen opwekken uit duurzame bronnen. Dus met het plaatsen van zonneweides, windturbines en uit bronnen als geothermie, aquathermie en industriële restwarmte. Daarvoor overleggen en onderhandelen de bestuurders uit de decentrale overheden met elkaar, en moeten uiteindelijk de volksvertegenwoordigers, bij de definitieve RES in maart 2021, hun goedkeuring geven. 

JESS is van mening dat we als gemeenteraad een belangrijke taak hebben. We hebben een transparante verantwoordelijkheid de rol om de inwoners te vertegenwoordigen, een controlerende rol én een kaderstellende rol. Om het even simpel te houden stellen we ook vast dat bovendien de RES niet het enige klimaatproject is waar we deze rollen moeten spelen. Als gemeente Schagen moeten we zelf ook een Transitievisie Warmte opstellen, waarin op dorp, wijk- en straatniveau wordt bepaald op welke gasloze alternatieven wordt ingezet, volgt u het nog? 

We willen dit als JESS op verantwoorde wijze realiseren, maar het is een taak van jewelste. Het is onduidelijk en daarmee komt het chaotisch over voor onze inwoners. Er is veel onduidelijkheid bij raadsleden over het proces en welke stappen er worden genomen. We horen weinig tot niets en JESS is bang dat we als fractie straks alleen nog bij het kruisje mogen tekenen. Maar we begrijpen dat deze angst voor onze inwoners en bedrijven vele malen groter zou moeten zijn, maar hoe vreemd, daar merken we niets van. Dat is wel een belangrijk signaal! 

Realiteit 

JESS realiseert zich terdege dat het wel over een pakket van omstreden maatregelen zal gaan, die moeten goed worden afgewogen. We denken dat het zeker niet helpt, wanneer dit onder zo’n grote tijdsdruk moet gebeuren. We willen daarom als raadsfractie een grotere rol hebben, en zeker niet mee werken aan de situatie dat we onder grote druk een handtekening moet zetten onder een pakket zeer ingrijpende maatregelen!

Onze zorgen zijn de positie van onze inwoners en bedrijven

JESS is van mening dat er te veel wordt gepraat over het bereiken van het juiste aantal megawatt, en veel te weinig over draagvlak onder de bevolking. We zijn zeker niet bang dat ambtenaren en andere partijen er onderling wel uitkomen. Maar hoe vertellen we het straks onze inwoners? We zijn bang dat binnen de huidige procedure veel koudwatervrees bestaat om het uiteindelijk aan de inwoners uit te leggen. Wat JESS betreft moet er veel harder worden gewerkt om onze inwoners erbij te betrekken. Is het vreemd dat we nu een situatie creëren dat inwoners van mening zijn dat de maatregelen van bovenaf worden opgelegd, en dat pakt nooit goed uit voor het draagvlak. Als mensen het gevoel krijgen dat ze tot iets worden gedwongen, dan zetten ze de hakken in het zand. Kijk maar naar het windmolen-debacle binnen onze regio. Er zijn echter voorbeelden genoeg dat het wel kan, als je de burgers maar in een vroeg stadium betrekt bij de besluitvorming en zorgt dat zij er invloed op hebben. Daar zal JESS graag aan willen werken, met een goed communicatieplan, waarbij het te bereiken doel duidelijk is en daarmee het verachtingspatroon vooraf inzichtelijk is voor onze inwoners. Want dat er iets moet gebeuren staat wat JESS betreft niet ter discussie.

Hans-Kröger Hans-Kröger